top of page
Πλατυτέρα Γλυφάδας 1940.png

Βιογραφία

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Ζωγράφος - Αγιογράφος Διονύσιος Α. Κόμης γεννήθηκε το 1909 στα Μαυράτα Κεφαλληνίας. Το 1923 ανακάλυψε το έμφυτό του ο μεγάλος Αγιογράφος της εποχής Κωνσταντίνος Λιώκης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος του δάσκαλος.

Το 1926 συνδέθηκε με μία από τις επιφανέστερες μορφές, διεθνούς ακτινοβολίας, στο χώρο της ζωγραφικής και αγιογραφίας, τον καθηγητή της Ανώνατης Σχολής καλών Τεχνών, του Πολυτεχνείου του Μονάχου και Αθηνών, Σπύρο Βικάτο, δίπλα στον οποίο μαθήτευσε και συνεργάστηκε στενά μέχρι τον θάνατό του.

Σε ηλικία 17 ετών επιχείρησε για πρώτη φορά, να κάνει την προσωπογραφία του πρώτου του δασκάλου με αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία, και σε ηλικία 22 ετών ανέλαβε την αγιογράφιση και διακόσμιση του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Ατσουπάδων Κεφαλληνίας. Έκτοτε φιλοτέχνησε δεκάδες άλλους Ναούς στα Επτάνησα, στην Τρίπολη (τον καθεδρικό Ναό Του Αγίου Βασιλίου), Στη Μάνδρα Ελευσίνας, στα Βίλλια (τον καθεδρικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος) και πολλές άλλες εκκλησίες του Λεκανοπεδίου Αττικής, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της κοιμήσεως της Θεοτόκου & του Αγίου Βλασίου της πόλεως των Αχαρνών όπου αρκετές δεκαετίες έζησε και δημιούργησε.

 

Πραγματοποίησε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, σε πανελλήνια βάση, οι οποίες απέσπασαν κορυφαίες κριτικές καθηγητών Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών, Πρυτάνεων και Ακαδημαϊκών, καθώς επίσης και απονομές χρυσών μεταλλίων.

 

Το 1927 βραβεύτηκε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με το τότε σημαντικό ποσόν των 100,000 Δραχμών. Το 1937, ο μεγάλος ποιητής Μιλτιάδης Μαλακάσης, γοητευμένος και εμπνευσμένος από την αρμονία και τον συμβολισμό της προ-μακέτας του "Η ΠΛΑΤΥΤΈΡΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΏΝ", ειδικά αφιέρωσε ένα ποίημα θρησκευτικού περιεχομένου τεσσάρων στροφών, με τον τίτλο "Χαίρε Μαρία Χαριτωμένη", μελοποιημένο για τρεις φωνές αρμόνιο από τον επίσης γοητευμένο συνθέτη και καθηγητή Μουσικής Σπύρο Καψάσκη.

 

Τον Ιούνιο του 1959, τον προσκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης της Κύπρου Μακάριος, στο Προεδρικό Μέγαρο για να τον ευχαριστήσει και συγχαρεί για τις υπόροχες εθνοθρησκευτικές συνθέσεις του, καθώς και ύμνους, που εμπνεύστηκε από τους ηρωϊκούς αγώνες της Μεγαλονήσου.

 

Το 1963 τιμήθηκε από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. για τη σύνθεσή του "Η αποθέωση του Τζων Κέννεντυ".

 

Έργα του (αγιογραφίες κυρίως αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, πορτρέτα, νεκρές φύσες, γυμνά, σκίτσα και διάφορες συνθέσεις) φιλοξενούνται σε ατομικές συλλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Αρκετοί ήταν εκείνοι που κατά καιρούς συνεργάστηκαν και μαθήτευσαν κοντά στο Ζωγράφο - Αγιογράφο Διονύσιο Α. Κόμη, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Μενιδιάτης Ζωγράφος κ. Χρήστος Τσεβάς.

 

Έφυγε από τη ζωή την 11η Σεπτεμβρίου 1992. χωρίς να προλάβει να "δώσει στην τέχνη όσα η σκέψη του είχε συλλάβει..."
 

Ομιλία του Χρίστου Τσεβά (τελευταίος Μαθητής του Αλέξανδρου Κόμη) στα εγκαίνια της Αναδρομικής "Έκθεσης ζωγραφικής του Διονύσιου Αλεξάνδρου Κόμη" - Αχαρναί 26 Μαΐου 2016

Κυρίες και Κύριοι,

Βροσκόμαστε εδώ απόψε εδώ, σ' αυτή τη σεμνή τελετή, για να τιμήσουμε ένα μεγάλο, αλλά ταυτόχρονα ταπεινί καλλιτέχνη και δημιουργό, τον Διονυσιο Αλεξάνδρου Κόμη.

Υπήρξε ένας ακούραστος εργάτης της πραγματικά εννοούμενης τέχνης, που δε δίσταζε να δοκιμάζει καινούργιες καινοτομες τεχνοτροπίες που εκπορεύονταν από το έμφυτο ταλέντο του, σε συνδυασμό με τον απόλυτο σεβασμό, την ευλάβεια και τη βαθιά αφοσίωσή του για αυτό που έκανε.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποσπάσει κορυφαίεες κριτικές από Έλληνες και ξένους κριτικούς τέχνης, καθηγητές ανωτάτων σχολών καλών τεχνών, ακαδημαϊκούς, πρυτάνεις πανεπιστημίων, και άλλους πολλούς.

Τα έργα που εκτίθενται σ' αυτή την αίθουσα, είναι πράγματι το αποτέλεσμα μίας μακράς και οδυνηρής πορείας, κατά το διάβα της ζωής του καλλιτέχνη.

Σήμερα, όσα από τα έργα του που φιλοξενούνται σε αυτήν την αίθουσα, πράγματι αποτελούν.όχι μόνον παρακαταθήκη του Διονυσίου Κόμη προς εμάς, τα παιδιά του, αλλά επίσης προς όλους εσάς, τον τόπο που έζησε και δημιούργησε τόσα χρόνια, και κυρίως στον πολιτισμό γενικότερα.

 

                                                                             Ευχαριστώ Πολύ

bottom of page